Elsa Sinclair og hennes metoder for Frihetsbasert Trening

I mai 2018 dro jeg og min familie på rideferie i Portugal – nærmere bestemt Sundance Ranch. Jeg hadde hatt mailkontakt med Sandra, som driver stedet, i noen måneder allerede hvor vi hadde diskutert våre tanker omkring hestehold og trening, både på generell basis og i forbindelse med rideferier.

Jeg følte at jeg virkelig hadde funnet stedet som kunne sette en standard for det jeg ønsker å drive med, og denne reisen var viktig steg i den retningen jeg ser for meg å gå med denne bloggen.

Før ankomst fikk jeg en mail fra henne om at jeg burde sjekke ut Elsa Sinclair og hennes metoder for Frihetsbasert Trening da dette er noe de jobber mye med. Jeg må innrømme at jeg aldri hadde hørt om Elsa før, så jeg søkte ivrig etter det jeg kunne finne om henne. Jeg ble veldig fascinert av denne damen!

Prosjektet Taming Wild

Det hele startet med et spørsmål. Hva hvis hestene fikk et valg? Ville de la oss ri på dem? Helt uten tvang, fysiske hjelpemidler eller bestikkelser? Hun brant etter å finne svaret på dette, og satt i gang prosjektet «Taming Wild».

Konseptet med «Taming Wild» var å ta en helt grønn hest, uten erfaring med mennesker, og forsøke å utvikle en metode for kommunikasjon kun ved hjelp av kroppsspråk. Ville hun komme så langt at hun fikk lov til å sette seg opp og ri uten noen form for fysiske hjelpemidler? Hun ga det ett år, og dokumenterte hele prosessen. Resultatet ble en inspirerende dokumentar som jeg anbefaler dere å se. Den finnes her.

Adopsjon av en vill Mustang

For å finne en egnet hest uten tidligere erfaring med mennesker, valgte hun å adoptere en vill mustang. Bestanden av villhester i USA reguleres Bureau of Land Management, og på grunn av overpopulasjon hentes det inn et stort antall hester hvert år som adopteres bort til private hjem. Elsa plukket ut en hoppe som nettopp hadde kommet inn, og var helt fersk og uerfaren. Hun fikk navnet Myrnah. Sammen med henne fikk hun også med en annen hoppe slik at hun ikke skulle bli værende alene.

Tålmodighet og selvdisiplin uten fysiske hjelpemidler

I dokumentaren følger vi Elsa og Myrnah gjennom oppturer og nedturer gjennom året, og det er fascinerende å se hvilken selvdisiplin og tålmodighet hun besitter, hvor standhaftig hun er og hvilke resultater som kan oppnås med dette. Som hun skriver i sin egen blogg:

«This is the slowest possible way to train a horse, and this is the most important piece of Freedom Based Training for me. Taming that wild streak inside myself that wants what I want when I want it»

 

Det er så sant! Jeg kjenner i alle fall på dette sammen med min hest til stadighet. Jeg ønsker et forhold til hesten min basert på gjensidig respekt og tillit, men når hesten vil noe annet enn det jeg vil og når han ikke er motivert for de oppgavene jeg vil han skal gjøre er det veldig lett å bare kreve at det skjer. Jeg vil det skal skje når jeg sier det skal skje!

Elsa tok steg for steg kun ved å bruke kroppsspråk, tålmodighet og tilstedeværelse på en hest som er fri til å forlate henne når som helst. Ingen fysiske virkemidler ble brukt, ingen gjerder å presse den opp mot og ingen godbiter. Hun nådde målet sitt, og fikk til slutt tillatelse til å sette seg opp og ri.

Jeg tenker at dette er oppnåelig for de fleste, men man må tenke utenfor boksen og akseptere at ting tar tid – veldig lang tid. Ofte så har vi ikke denne tiden, eller kanskje vi ikke ønsker eller har tålmodighet til å gi det den tiden det tar? Selv om det ikke er realistisk eller nødvendig for alle å følge denne metoden skulle jeg ønske at man i det minste kunne implementere noe av det i sin daglige omgang med hesten. Bruke mer tid sammen uten å kreve noe som helst, og la hesten få tenke seg om og gi ting litt tid når man skal be den om noe.

Klinikker

Elsa Sinclair har klinikker rundt om i verden, og har ved flere anledninger vært på Sundance Ranch hvor hennes prinsipper praktiseres. Har man ikke mulighet for å delta på hennes klinikker, kan man altså lære det her. Jeg fikk kun en liten smakebit av det da jeg var der nede da jeg kun hadde ett par dager tilgjengelig, men jeg fikk mye inspirasjon og ønsker å lære mer!

Jeg anbefaler å ta en titt på bloggen hennes også; https://equineclarity.org/

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.