Mindfulness på hesteryggen og hviskende samtaler med spanske hingster

Jeg var både håpefull, nysgjerrig og spent da vi satte kursen mot Hacienda Dos Olivos i Spania. Jeg hadde mine fordommer mot spansk hestehold, og selv om jeg på forhånd hadde gjort en del research visste jeg at dette var snakk om høyt utdannede spanske hingster. Jeg visste at disse ikke stod ute sammen i flokk på store beiteområder slik jeg gjerne vil ha det på stedene vi promoterer, og jeg var derfor veldig spent på hva jeg ville møte og om dette var noe jeg kunne stå inne for.

Rideferie Spania

Hacienda Dos Olivos ligger i Aznacalzar

Jeg visste også at Johanna Beattie Batista, som eier og driver stedet, er en dame med lang og tung erfaring innenfor klassisk dressur. Hun har blant annet trent hos legendariske Nuno Oliveira og vært student ved Royal School of Equestrian Art i Jerez. Det var vel ingen tvil om at vi her kom til å møte en dame som kunne faget sitt – men hvor stort hensyn ville hun ta til hestene? Jeg har sett flere utøvere av klassisk dressur i action, og selv om det de gjør er imponerende, lurer jeg litt på hvor ålreit hestene synes det er og hvor mye frihet de får. Jeg merket at mine fordommer mot spansk macho kultur slo inn her.

Vi hadde booket et 2 netters opphold med 3 dressurtimer og en privat middag med Johanna for å bli kjent. Her skulle vi utnytte tiden så godt vi kunne, og prøve å forstå hennes tenkemåte og verdier.

Etter ankomst viste hun oss rundt på området. For tiden hadde hun 6 hester – alle Andalusiske hingster. De var utrolig flotte! Hun viste oss først stallområdet som var veldig pent og velholdt. På baksiden av stallområdet hadde hun mange store paddocker i olivenlunden. Paddockene var 30×60, og ga god plass til bevegelse. Det var også naturlig skygge og ly for hestene i form av oliventrær. Det var flere paddocker enn hester så her var det nok av plass. Dette er absolutt ingen selvfølge, spesielt ikke i Spania – dette hadde vi sett flere eksempler på underveis på reisen.

Rideferie i Spania

Hestene på Hacienda Dos Olivos hadde store paddocker i olivenlunden med trær som naturlig skygge.

Lucy Rees

Johanna samarbeider med den kjente etologen, Lucy Rees, som kommer og holder klinikker på Hacienda dos Olivos med jevne mellomrom. Det handler om å forstå hestens natur og kommunisere på en måte som skaper harmoni og tillit mellom hest og rytter. Utgangspunktet er at i et samarbeidsforhold mellom hest og rytter må det være en toveiskommunikasjon, og da må man også forstå hestens naturlige atferd.

“And what exactly do you whisper in the horse’s ear?”
Her reply was “Oh, it’s not what I whisper in the horse’s ear, its what he whispers in mine!” ~ Lucy Rees

«It is not the horse, it is you»

Det var tid for min første ridetime, og jeg skulle ri den vakre andalusiske hingsten, Santero. Hun ba meg først bare skritte rundt på banen på egenhånd for å bli kjent. Dette var jo i utgangspunktet ingen vanskelig oppgave, men det viste seg at denne hesten ikke var veldig fornøyd med samarbeidsforholdet vårt. Han forsøkte å gå av banen flere ganger, og det var ganske lett da banen ikke var inngjerdet. Bare det å ri volter var en utfordring. Han la inn tydelige protester. Jeg skal ikke skryte på meg at jeg er veldig god i dressur altså, men jeg var da ikke SÅ dårlig?

Johanna brukte god tid og forklarte ting på en forståelig måte. Jeg fikk flere «aha» opplevelser underveis.

Johanna stod bare og observerte en stund, og det var aldri noe snakk om å korrigere hesten – dette var rytteren.  Her var det bare å ta et digert steg tilbake og innse at denne hesten var altfor godt skolert til at man kunne ri slurvete. Det fant han seg rett og slett ikke i – og han fikk lov til å protestere. «Det er altfor mye fokus på å mase på hesten i den moderne dressuren, og man glemmer at det første man må jobbe med er seg selv» sier hun. «Hesten er uhyre sensitiv og man trenger ikke å «skrike» til den. Vi er ute etter en hviskende samtale»

Sentrert ridning

Johanna er sertifisert innen retningen Centered Riding. Dette er prinsipper som går godt sammen med den tradisjonelle klassiske dressuren, og hun bygger en bro mellom sentrert ridning/ klassisk dressur og Natural Horsemanship.
Det grunnleggende i sentrert ridning består av fire elementer;

  • Myke øyne; åpne opp blikket for å bli mer oppmerksom på omgivelsene
  • Pust; bruk mellomgulvet og pust gjennom hele kroppen. Dette løsner opp eventuelle spenninger.
  • Byggeklosser; de ulike delen av rytterens kropp settes sammen i en korrekt linje for optimal balanse og bevegelighet
  • Sentrering; finn ditt senter i kroppen for bevegelse, balanse og kontroll
Sentrert ridning

Dette skjelettet var en trofast følgesvenn på alle ridetimene.

Vi begynte helt fra bunn og jobbet oss gjennom. Jeg fikk flere «aha» opplevelser underveis. Jeg har ikke tenkt på tidligere hvor mye man kan påvirke hesten bare ved å puste riktig.  For ikke å snakke om hvor mye mer avslappet og bevegelig man ble ved å åpne opp blikket og ta inn flere synsinntrykk. Videre demonstrerte hun for meg både hvor lett kontakt man skulle ha med hestens munn, og hvordan bittesmå bevegelser i setet var nok til å både regulere tempo og gjøre vendinger.

Å være i samtale med hesten

Vi jobbet også mye med det å være i en konstant samtale med hesten. «Husk at du har et annet levende vesen under deg. Han merker alt du gjør og du må hele tiden være fokusert på det» sier hun. Dette er også grunnen til at hun selv holder seg utenfor banen og sier veldig lite underveis. Hun kommer inn på banen for å forklare og demonstrere, så stiller hun seg på sidelinjen og lar meg prøve uten at hun kommenterer. Tanken er at hvis man hele tiden skal være i dialog med instruktøren, blir det vanskelig å ha samtalen med hesten gående parallelt.

Ridetimene gikk med til å øve på dette, og de mest avanserte øvelsene jeg gjorde var volter. «Soft eyes, breathe, feel your center, allign your body without tension. Remember the whispering conversation»

Sentrert ridning

Soft eyes, breathe, feel your center, allign your body without tension.

Det gikk opp for meg at dette var egentlig mindfulness på hesteryggen. Jeg hadde forventet å bli skikkelig sliten og svett, men her var det bare om å gjøre å være i ett med hesten uten anstrengelser. Helt fantastisk!  Hesten virket mye mer fornøyd etter hvert som tiden gikk og jeg følte jeg fikk litt «dreisen» på ting.

Under middagen hadde noen skikkelig interessante samtaler med mye engasjement. Hun er en dame med sterke meninger, men som samtidig er åpen for diskusjoner. Vi snakket om hestehold i Spania generelt, hvorfor spanjolene på død og liv skal ha alle disse hingstene, testosteron – og hvordan håndtere det, naturlig hestehold og hvorfor det er viktig, den moderne dressuren kontra den klassiske osv. Det var ikke vanskelig å forstå at hester og ridning er noe hun brenner for og har mye kunnskap om.

Oppdagelsesreise

Vi hadde bare 2 netter på Hacienda Dos Olivos, og vi ønsket å få så mye ut av oppholdet som mulig. Vi fikk tips fra Johanna om å besøke den lille landsbyen El Rocio – en veldig sjarmerende og spesiell by hvor gatene er dekket av sand og alle barene har parkering for hest på utsiden. Som tatt rett ut av en westernfilm. Byen er også av historisk betydning, og tusenvis av pilegrimer kommer hit hvert år. I de flotte våtmarksområdene som ligger i tilknytning til landsbyen går det store hesteflokker og beiter.

Vår oppdagelsesreise førte oss videre til kystbyen Matalascañas med flotte vidstrakte strender og promenader omkranset av Doñana Nasjonalpark. En bortgjemt liten perle hvor vi gjerne skulle tilbrakt mer tid til strandliv.

El Rocio

Vakkert landskap med store våtmarksområder i El Rocio

Fantastisk turridning

De arrangerer dessverre ikke rideturer på Hacienda dos Olivos, men de samarbeider med Doñana Horse Adventure (www.donanahorseadventure.com/homedonanahorseadventure) Jeg hadde lyst til å prøve en ridetur med litt action i løpet av oppholdet, og det fikk jeg der!

Stedet drives av en hyggelig fransk dame som heter Sandrine. Hun tar kun imot erfarne ryttere på individuell basis, så her får man turen helt for seg selv. Hestene hennes er i toppform og klare for galoppturer, og hun tilpasser turene etter hvilke ryttere hun har med. Man må være erfaren nok til å kunne tåle lange galoppstrekninger. Jeg hadde en helt fantastisk tur sammen med Sandrine, og kan virkelig anbefale dette videre! Vi vasset over elver, galopperte på lange sletter og hoppet over hinder i skogen. Jeg følte meg som 14 år igjen. Hun tar noen filmsnutter underveis, så alle får en liten video fra turen.

Rideferie Spania

Hvorfor Hacienda dos Olivos?

Hacienda Dos Olivos var ikke med i programmet vårt da vi dro ned – rett og slett på grunn av mine egne fordommer mot spansk hestehold og dressurinstitusjoner. Dette måtte besøkes først.  Det er ikke helt perfekt, og det er fortsatt noen ting jeg gjerne skulle sett var annerledes. Blant annet synes jeg det er uvanlig at hestene ikke får gå på tur. Dette er kanskje litt typisk norsk å reagere på vi som er turfolket og de fleste hestefolk jeg kjenner elsker å ri på tur – både for seg selv og som variasjon for hesten. Her hadde de områder inne på egen gård hvor de trente dressur i terrenget som avveksling fra ridebanen, men turer det drev de ikke med. Her var det ridekunst som stod på programmet.

Det at hestene kan gå sammen med andre i flokk slik vi gjerne vil se var heller ikke mulig da de var hingster alle sammen. Det finnes vel delte meninger om nettopp dette, og jeg skal ikke påberope meg å være noen ekspert her, men jeg vet det finnes eksempler på at enkelte hingster fint kan gå sammen dersom det ikke er hopper å slåss om.

Det som forøvrig er fint med Johanna er at man gjerne kan ta opp slike ting og diskutere de. Hun er oppriktig interessert i hestens beste, og er enig at hestehold i Spania er basert på årelange tradisjoner som kanskje ikke henger helt med i den moderne tid.

Så, hvorfor bør man så reise til Hacienda Dos Olivos? Jo, hvis man ønsker å lære den tradisjonelle, klassiske ridekunsten så er dette stedet! Hun går «all in» og lever og ånder for dette. Hit reiser man hvis man vil ha et intensivt kurs for å ta ridningen til neste nivå – på den hestevennlige måten. Hvis alle ryttere hadde ridd med den respekten og de lette hjelperne som Johanna lærer bort ville verden blitt et bedre sted for mange hester. Som hun sier selv:

«Our principles for training the horses is classical. We combine these principles with the knowledge of the horse’s character, and Centered Riding as I believe many horses suffer silently, because riders are not aware of what they are actually doing when riding”

Selv om jeg hadde begrenset tid med Johanna fikk jeg plukket opp nok til at jeg har masse å jobbe med hjemme!

Elisabeth