Hester reddet fra søppelfylling – en solskinnshistorie fra Sundance Ranch i Portugal

Hester reddet fra søppelfylling

Sandra, som driver Sundance Ranch i Portugal, fikk i sommer nyss om ett par unge Lusitano hopper som levde under elendige forhold på en søppelfylling. Hun bestemte seg for å dra og se. Det hun fant var to hopper på 3 og 5 år, sultne og ustelte fulle av eksem og åpne sår. Hun kunne ikke la dem bli igjen der, så hun dro umiddelbart tilbake til ranchen for å hente hestehengeren for å ta de med seg hjem.

Imelda og Luana, som hoppene heter, kom opprinnelig fra en oppdretter som ikke lenger klarte å ta vare på hestene sine. De ble derfor solgt ved første mulighet for en rimelig penge til oppdretterens smed som verken betalte for eller tok vare på dem. Det endte med en annonse på Facebook som ble plukket opp av Sandra.

Freedom Based Training

På Sundance Ranch trenes hestene etter prinsippene til Elsa Sinclair, «Freedom Based Training»
Dette betyr i praksis å etablere og utvikle kommunikasjonen mellom hest og menneske ved bruk av kroppsspråk. Man ønsker å jobbe med denne treningsformen uten noen form for fysiske hjelpemidler eller bestikkelser, så settingen er så naturlig som mulig for hesten og den er fri til å forlate leken når den vil.

Jeg skrev et innlegg om Elsa Sinclair og hennes metoder tidligere. Dette kan du lese her; Elsa Sinclair og hennes metoder for Frihetsbasert Trening.

Grunnleggende trening og pleie

Da dette var unge hester var de ikke blitt mye håndtert, så Sandra og hennes team hadde en jobb foran seg som ikke bare gikk på det fysiske, som foring og pleie, men hun måtte også sette i gang treningen. Planen hennes var å gjøre dem trygge og tillitsfulle nok til å kunne adoptere de bort til gode hjem. Prosessen ble filmet i en serie på 5 videoer. Disse kan sees her.

I praksis er det vanskelig å følge prinsippene fullt og helt, og noen former for fysiske hjelpemidler må til, så i begynnelsen ble det jobbet mye med å bygge opp tillit i prosessen med å sette på grime. Da hestene hadde behov for nøye oppfølging med både hovpleie, vaksiner og annen pleie var det viktig å få dette på plass.

Sundance Ranch bakkearbeid

Bakkearbeid og forberedelser til hengerlasting

Etter hvert gikk de over til å trene grunnleggende bakkearbeid med grime og leietau for å etablere trygghet og grenser sammen med leier. En annen øvelse de også jobbet med var å stige opp på en rampe, som er en forberedelse til hengerlasting. De måtte også øve på å skille hoppene fra hverandre da de var veldig avhengige av å være sammen.  Alt ble tatt i et rolig tempo for å unngå stress og negative opplevelser for hestene.

Adoptivhjem i Danmark

Imelda og Luana viste seg å være noen rolige og meget lærevillige hester, og det tok ikke lang tid før de hadde funnet nye hjem. I oktober flytter de derfor til Danmark, til to damer der som ønsket å adoptere dem. Jeg vil forsøke å følge opp historien videre etter de har kommet til sitt nye hjem.
Vi ønsker dem lykke til, og er glade for at hestene får en ny sjanse i livet.

Bra jobbet Sandra!

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.