Hva er en hestevennlig rideferie?

 

Hestevennlig

Mange har hatt sin første tur på hesteryggen nettopp på ferie, gjerne langs hvite strender i sydligere strøk noe som er både eksotisk og spennende. Dessverre er det mange aktører der ute som ikke tar seg ut like bra bak scenen, og man skal være sitt ansvar bevisst når man velger å delta på en slik aktivitet.

Gjør alltid research før bestilling

For ett par år tiden var vi på ferie i Thailand, og i nærheten av der vi bodde var det et ridesenter som arrangerte rideturer, blant annet langs en fantastisk flott og øde strand. Vi hadde litt lyst til å ta en tur, men før vi gjorde en bestilling bestemte vi oss for å ta en tur bort for å se på stedet og vurdere om dette var innenfor med hensyn til hestene. Det var det ikke. Hestene var små, magre, og de stod ute fastbundet til trær og gnagde på tørre stubber av gress. Nå vet jeg ikke hva slags fôringsrutiner de hadde, og heller ikke om det var midlertidig av de stod fastbundet, men dette var ikke hester vi kunne sette oss på med god samvittighet. Dagen etter så vi ett par av dem gå langs stranden med store, tunge ryttere på ryggen i den varme solen.

Vi må sette krav

Jeg forstår at dette kan være et sammensatt problem, og at lokalbefolkningen i fattigere områder gjør det de kan for å skaffe en inntekt for seg og sin familie, men det kan ikke være en unnskyldning for vanskjøtsel. Vi må heller jobbe med bevisstgjøring rundt hestehold, og støtte opp om tiltak som kan bidra til bedring av vilkårene både for lokalbefolkning og dyr. Vi som turister har makt til å sette krav til hva vi ønsker å betale for, og kanskje vi også kan være villige til å akseptere en høyere pris dersom det er det som skal til?
Skal man sette seg på hesteryggen i forbindelse med et ferieopphold er det noen ting konkrete punkter jeg mener må være på plass for at man skal kunne kalle det hestevennlig;

Leveforhold

Hester er skapt for å leve sammen i flokk, vandre på store områder og spise gress store deler av dagen. Sandra fra Sundance Ranch introduserte meg for de 3 F’er, som jeg mener er et godt utgangspunkt når man skal vurdere kvaliteten på levestandarden; «Forage, Freedom and Friends» Det er kanskje ikke realistisk å forvente at alle har mulighet til å sette hestene i flokk på endeløse sletter med konstant tilgang på grovfor, men det bør være dekket inn så godt det lar seg gjøre. De bør som et minimum være utendørs størstedelen av dagen med plass nok til å bevege seg fritt i alle gangarter, stå sammen med andre hester og bli foret med grovfôr minst 3 ganger pr dag. Jo nærmere man kommer idealet jo bedre. Et sted som holder hestene sine inne i en stall mesteparten av dagen vil jeg ikke karakterisere som hestevennlig.

Fysisk form

Hestene bør være normalvektige og fri for skader og med god nok fysikk å tåle belastningene av arbeidet den settes til.

Utstyr

Utstyret skal være i god stand og tilpasset hesten, både for å ikke skape ubehag for hesten og av sikkerhetsmessige årsaker. I de tilfeller hestene bruker bitt, skal det legges stor vekt på å ri med en myk hånd. Ideelt ris hestene bittløst.

Holdninger

De ansattes holdning til hestene og trening av dem er enormt viktig. Et hestevennlig ridesenter er genuint opptatt av hestens ve og vel, og respekterer hvert individ. Legg gjerne merke til hvordan staben snakker til hestene og hestenes kroppsspråk når de blir håndtert– det kan avsløre mye!

Hva er deres erfaringer? Har dere noen gode eksempler på hestevennlige rideferier?

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.