Rideferier – på hestens premisser?

Rideferie

Skal hesten bestemme alt?

Vi har valgt å bruke slagordet;  «Rideferier – på hestens premisser»
Det var litt diskusjon rundt dette, og noen mente det hørtes litt rart ut. «Skal hesten bestemme alt da eller?»

Så hvorfor kalle det «på hestens premisser»?
Vi er opptatt av dyrevelferd generelt, og i og med at vi jobber innenfor reiselivsbransjen ønsker vi å sette søkelyset på bærekraftig bruk av hest i turisme. Vi fokuserer på reismål der hestens velferd er høyeste prioritet og hvor man ikke bare er opptatt av selve ridningen, men også kommunikasjonen og samspillet med hesten.

Grunnprinsipper for trivsel

Tanken er at hvis hesten skal jobbe for oss må vi også legge til rette for at den trives best mulig.
Det mest naturlige for hesten er å kunne bevege seg fritt, spise lite og ofte, og gå sammen i flokk med andre hester. Det finnes et begrep i hesteverdenen som kalles «Freedom, Forage & Friends», og det er grunnprinsippene vi ser etter hos våre samarbeidspartnere.  Med det mener vi at hestene skal gå ute størstedelen av døgnet sammen med andre hester, på et område stort nok til å kunne bevege seg fritt i alle gangarter, og få grovför av god kvalitet minst 3 ganger om dagen.  Dette er et minimum og legger et godt grunnlag for at hestene trives både fysisk og mentalt.

Det finnes mange flotte rideanlegg hvor hestene står oppstallet mesteparten av dagen og/eller har paddocker som ikke gir rom for ordentlig bevegelse. Ofte står de også skjermet uten nærkontakt med andre hester. Gjestefasilitetene og kvaliteten på undervisningen kan fortsatt være bra, men vi mener det da er menneskenes premisser og ikke hestene det tas hensyn til.

 

Wild Mustang

Kommunkasjon og samarbeid

Når det gjelder selve ridningen er det viktig for oss at de vi jobber med har riktig innstilling til hvordan hestene håndteres. Vi ser etter gode forbilder som i stedet for å bruke tvang, bruker kommunikasjon og samarbeid som grunnlag. Harmoni, synkronisme og samarbeid ligger i hestens natur, og i de aller fleste tilfeller vil hesten ønske å samarbeide hvis man stiller spørsmålet på riktig måte. Hvis man har behov for stramme nesereimer, skarpe bitt, innspenning og andre kontrollerende hjelpemidler har man kanskje gått for fort frem?

Den følelsen man får når hesten gjør noe for deg fordi den vil, og ikke fordi den må – det er lite som kan måle seg med det!

Vi møtes på halvveien

Så, tilbake til spørsmålet; «På hestens premisser? Skal hesten da få bestemme alt selv?»
Nei, den skal ikke det. Vi kan vel heller møtes på halvveien?

 

Elisabeth

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.