Sundance Ranch Portugal

Beliggenhet: Alentejo, Portugal
Nærmeste flyplass: Lisboa (ca. 2 timer) eller Faro (ca. 2 timer)
Hester: Ca. 25 hester totalt inkludert flere unghester.  De fleste er blandingsraser.
Disiplin: Kurs i Natural Horsemanship og westernridning med hestevennlig fokus
Antall gjester: Max. 5
Sesong: September – Oktober, April – Juni.
Nivå: Alle nivå fra nybegynnere til erfarne.
Nettside: www.sundanceranchportugal.com
Facebook: www.facebook.com/SundanceRanchPortugal/  

Sundance Ranch ligger i et urørt og naturskjønt område ca. 5 km fra byen Odemira i Alentejo regionen Sør-Vest i Portugal.  Stedet drives av Sandra Dias da Cunha, som opprinnelig er fra Tyskland, men har bodd i Portugal i over 25 år. Hun har over 40 års variert erfaring med hest, fra tradisjonell dressur til Natural Horsemanship, og har drevet rideskole nær Lisboa i 15 år.

Jeg besøkte Sundance Ranch i mai 2018, og du kan lese om mine erfaringer her.

Filosofi

Sandra har en spesiell lidenskap for westernridning og natural horsemanship/frihetsbasert trening, noe som førte til at hun solgte rideskolen og åpnet Sundance Ranch hvor hun kunne drive med hest i tråd med sine verdier. Hennes filosofi er basert på de 3 F-er; Freedom, Forage and Friends, som betyr at hestene skal leve så naturlig som mulig i flokk ute sammen med andre hester, med jevnlig tilgang på grovfor.  Når det gjelder ridning og trening av hestene, bruker hun prinsipper fra Natural Horsemanship med spesielt fokus på frihetsbasert trening utviklet av Elsa Sinclair. Hvis hesten har frihet til å velge om den vil være med oss eller ikke – det er da man virkelig må jobbe med kommunikasjon på hestens premisser.

Kurs

Vanligvis har kursene varighet på 1 uke, med ankomst/avreise på søndag, men hun kan skreddersy arrangement på forespørsel dersom man ønsker kortere eller lengre opphold. Hun arrangerer også klinikker med andre trenere, blant annet Elsa Sinclair og Alfonso Aguilar.
I løpet av ukesoppholdet er man gjennom et variert treningsprogram med 2 treningsøkter pr dag i ukedagene, mens lørdag og søndag er fri.

Opphold

Man bor i hovedhuset sammen med Sandra under kurset. Huset har 3 soverom, 2 bad, kjøkken og oppholdsrom. Frokost, lunsj, middag og drikke er inkludert i oppholdet og alle deltar i tilberedning av måltider, foruten lunsj som tilberedes av personalet. Dette er en ordning som gir oppholdet en avslappet og hjemmekoselig atmosfære, og grunnet begrenset antall rom vil det aldri være mer enn maks. 5-6 gjester på stedet.

Hestehold

Hestene bor ute hele året, og har tilgang til store områder hvor de lever i henhold til Sandra’s prinsipper. Elven som renner gjennom beiteområdet gir tilgang til vann, og trærne gir skygge og ly for regn. Alle hestene går barfot, og det brukes boots når de skal ut på tur for å beskytte høvene mot røft underlag. Sidepull og westernsaler brukes på alle hestene, det vil si ingen av hestene ris med bitt.  De fleste er hestene er blandingsraser, og flere av dem er såkalte «problemhester» som har fått en ny sjanse og har blitt omskolerte. Det er også flere unghester på stedet, og noen hester i pensjon. Treningsfasilitetene består av ridebane, rundpaddock og flott natur for rideturer.

Anbefaling

Sundance Ranch passer for alle med interesse for hester, både erfarne og uerfarne. Man får jobbe spesielt med den grunnleggende kommunikasjonen med hestene både ute i flokken og sammen på banen. Det jobbes mye med eget kroppsspråk sammen med hesten, og også tolkning av hestens små signaler. Følsomhet og partnerskap er stikkord.