Wild Horse Rescue Center – ville mustanger, frivillig arbeid og girl power!

Rideferie Florida

Vi skulle på familieferie i Florida i julen, og jeg ser alltid etter en anledning til å oppsøke hesterelaterte aktiviteter. Denne gangen var det andre aktiviteter enn hest som skulle være i fokus, så det måtte bli en dagsutflukt fra basen vår i Orlando. Gjennom noen tidligere søk på nettet hadde jeg merket meg Wild Horse Rescue Center, og det viste seg å ligge kun 1 ½ times kjøring fra der vi skulle bo. Vi booket oss inn på et dagsbesøk her.

Rehabilitering av villhester

Wild Horse Rescue Center er en veldedig organisasjon stiftet av Diane Delano i 2000. Hovedmålet til organisasjonen er å ivareta de amerikanske villhestene, Mustangene. Hestene kommer inn for rehabilitering slik at de kan adopteres bort som trygge og friske hester til gode og varige hjem. De fleste hestene som kommer hit har vært innom private eiere etter å ha blitt fanget inn fra vill tilstand i ulike deler av USA – mange av de er så traumatiserte etter møte med mennesker at de aldri kan temmes. Noen av dem så mishandlet og vanskjøttet at de knapt er i live når de ankommer senteret. Dette senteret er viktig, og Diane har viet livet sitt til å redde flest mulig.

Jeg skrev i et tidligere innlegg litt om bakgrunnen de ville mustangene. Klikk her for å lese dette. 

Det første som møter oss når vi kjører inn porten til senteret er en flokk med entusiastiske og nysgjerrige hunder i alle størrelser. Vi møter Diane inne på området, og hun forteller oss historien til hver og en av hundene – de fleste av dem er adoptert og har kommet til senteret av ulike årsaker. Hundene som går løse på området viser seg kun å være en liten del av flokken – hun har også en gruppe mindre hunder, men da disse er i fare for å bli tatt av rovfugler må de holdes inne på et lukket område. Da vi står der ser vi flere store rovfugler som svever over området med vingespenn større enn et voksent menneske, så hun spøker ikke med dette.

Rideferie Florida

Visjon om å skape et unikt reservat

Diane forteller at de flyttet til dette området for 4 år siden, og at det da var helt gjengrodd med skog. De har lagt ned masse arbeid i å rydde tomten for å gjøre det egnet for hestehold, men det viser seg blant annet at grunnen ikke klarer å absorbere nedbøren raskt nok, og det skal ikke mye regn til før vann og gjørme er et problem. I tillegg har hun nå fått inn så mange hester at hun ikke har nok plass til dem alle, og flere av hestene står på beiteområder som hun leier ett stykke unna.

Hun leter nå etter en større tomt slik at hun kan flytte senteret og bygge drømmestedet! For å realisere dette er hun avhengig av donasjoner i tillegg til salg av nåværende tomt, noe hun jobber iherdig med for tiden. Hennes drømmested høres helt fantastisk ut – hun har allerede en spesifikk eiendom i sikte. Her vil hun ha nok plass til å etablere et stort reservat for de hestene som er så traumatiserte at de aldri vil kunne adopteres bort. Hun vil også ha nok beitemark til alle hestene slik at de alle får leve så naturlig som mulig, og det er også planer om et pensjonisthjem for eldre hester.

Med dette på plass vil hun videre bygge på med fasiliteter til å ta i mot besøkende gjester; informasjonssenter hvor man kan lære om historien til villhestene, rideturer, hytteutleie for overnatting, museum og kafé, butikk med hesteutstyr, turstier og arrangement av diverse kurs og klinikker med innleide instruktører.

Dette vil være en unik mulighet for besøkende som ønsker å observere villhester ute i frihet! Hun snakker både om rideturer ute på beiteområdene og foto workshops. Vi krysser fingrene for at dette blir realisert!

Wild Horse Horse Rescue Center

Frivillig arbeid

Senteret er avhengig av frivillig arbeid for å få det til å gå rundt, og det kommer både individuelle reisende og grupper fra hele verden for å hjelpe til. De fleste er i alderen 18-25 år og lengden på oppholdet kan være alt fra 2 uker til 6 måneder. I tillegg til de frivillige som kommer og går, har hun én person med lengre engasjement som leder og koordinerer arbeidet. Dette er for tiden svenske Alicia som jobber her ved siden av studier. Diane forteller at denne stillingen også tidligere har vært besatt av unge svenske jenter da de ofte er tøffe og hardtarbeidende, og det må man være for å jobbe her. Her er det hensynet til dyrene som kommer først, og ikke bare må man kjøre traktor, bygge gjerder, skuffe møkk og forholde seg til både rovfugler og slanger, men man må også kunne håndtere hester med respekt og følsomhet.

Diane selv bor i en campingvogn på stedet og lar de frivillige bo i hovedhuset som har flere soverom, bad, kjøkken, stue og en stor terrasse med basseng. Matlaging går på rundgang, og alle må trå til. Diane sier at med så mange mennesker ut og inn er de avhengig av å følge et visst system for å holde orden, og orden det er det tydelig at de har både ute og inne.

Rideferie Florida

 

Trening og tilvenning av hester

Det er kun frivillige som er der over lengre perioder som får mulighet til å jobbe med de nye hestene som skal rehabiliteres. Hestene skal knytte bånd med én og samme person i starten for å opparbeide tillit og trygghet. Vi observerer jentene som jobber med et par av hestene. De nye hestene står i paddocker ute til de er håndterbare, og måten dette gjøres på er ved hjelp av tålmodighet. Jentene sitter helt stille inne i paddocken til hver sin hest med litt mat i fanget. De får ikke lov til å ta på hestene eller gå etter dem. Hestene skal ta den første kontakten, og det kan ta lang tid. Her får man virkelig testet sin egen selvkontroll og utholdenhet da det virkelig ikke finnes noen snarvei.

Det ankommer en ny hest til senteret når vi er på besøk. Diane forteller at dette er et typisk eksempel på det som kommer inn. En dame har adoptert en vill Mustang direkte fra round-up med de beste hensikter, men det har vist seg å være en altfor krevende jobb. Det endte opp med at hesten skadet henne og hun havnet på sykehus. Det er her Diane kommer inn og tar over. Hun har årelang erfaring med disse hestene og tar nødvendige forhåndsregler – både for seg selv og de frivillige som jobber der. Dette har så langt holdt dem unna alvorlige skader.

Én av forhåndsreglene demonstrerer hun for meg da vi skal børste og sale på hestene vi skal ha med oss på ridetur. Når de beveger seg bak hestene, posisjonerer de alltid siden av kroppen mot hesten. Vend aldri fronten av kroppen mot bakparten til hesten. Hun sier; 

“If I am positioned like this with the front of my body facing the horse, I am going to get hurt if he kicks me. If I am turned sideways like this and he kicks me, he is just going to piss me off!»

Ridetur i Orlando Wetlands

Diane laster opp ett par hester på hengeren og sier vi skal følge etter henne med bil. Hun vil ta oss med til Orlando Wetlands for en ridetur. Hestene hun har med er hennes egne som er trygge og stødige – disse har hun hatt siden de var unghester. Jeg merker at de er trent med følsomme hjelpere da hesten jeg rir reagerer på det minste tegn. Vi rir gjennom de flotte og frodige våtmarksområdene og i løpet av en times tur har vi opplevd både sol, regn, kraftige vindkast, regnbue, fugleliv og sist men ikke minst en alligator som lå og duppet i vannoverflaten når vi red forbi. Dette var en veldig fin opplevelse, og Diane sier selv at hun elsker å ri her ute og at hun ofte tar med gjester hit.

Rideferie Florida

En viktig jobb både for mennesker og hester

Det er utrolig hvor mange inntrykk man kan sitte igjen med etter ett dagsbesøk. Jeg fikk et fint innblikk i hverdagen på senteret, hvor skoen trykker, hvilke drømmer og visjoner denne damen har og hvor stort behovet er.

Dette er et sted jeg kunne tenke meg å jobbe som frivillig selv, og også sende barna mine for en periode når de er gamle nok! De som kommer hit som frivillige gjør ikke bare en viktig jobb, de lærer også en hel del om både seg selv og andre. Enkelte av de som kommer hit har også ting de sliter med på personlig plan, og for dem kan denne jobben og den spesielle kontakten man får med hestene hjelpe dem med å komme videre.

Behovet for donasjoner

Jeg håper virkelig Diane klarer å realisere planene om den nye, flotte eiendommen hun drømmer om. Det så virkelig helt fantastisk ut! I år har hun adoptert bort ca. 30 hester, og antall hester hun har tatt inn er enda høyere. Regnestykket går ikke opp, og hun trenger mer plass. Som hun selv påpeker så har man nå klart å samle inn private bidrag på over 3 MUSD for å bygge muren mellom USA og Mexico. Hun trenger bare en liten brøkdel av dette for å sikre fremtiden til et stort antall villhester som menneskene har ødelagt.

Jeg oppfordrer alle til å ta en titt på kampanjen og gi et lite bidrag her;
Go Fund Me – Wild Horse Rescue Center      

Bildet under viser den nye eiendommen. Her vil det være massevis av plass til hestene. 

En stor takk til Diane som lot oss få komme på besøk.
Vi kommer gladelig tilbake – forhåpentligvis da til den nye lokasjonen.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.